fredag 3 oktober 2014

Höst på Prima

Sista öppethelgen i samband med Fårönatta blev solig, glad och kalasig! Vi hade ju sällskap av Monica från Fint o Fult och av Erik o Lisa från Gotland re:design. Det var en riktigt härlig känsla för oss att ha gårdsplan fylld av fler entreprenörer. Dels behövde vi nog den draghjälpen för att mobilisera krafterna en sista gång och dessutom blev gemenskapen ett sätt för oss att sätta punkt för vår första sommar på Prima med något alldeles extra!
 
 
 
Monica har så mycket fint och öppnar snart upp sin webbutik för hösten =) Missa inte att kika in hos henne på www.fintofult.se
 
 
Efter stängning på lördagen tog farmor hand om barnen (tack snälla för det) och Martin och jag for ut till Fårö för att ta del av vårt livs första Fårönatta. Vilken upplevelse! Det doftade oemotståndligt gott av sensommarvärme, lammgrillning, eldar och marschaller. Den lilla ön var alldeles full av folk och det kändes på riktigt som att vi fick en kväll i Italien.. Vilken belöning!
 
 
 
Erik på Gotland re:design skapar och tillverkar härliga prylar av gammalt och nött. Nedan ser ni hans handtryckta växtmotiv i blått.. Så fina där de vajade i vinden!
 
 
Efter att ha klivit över gränsen mot hösten har vi unnat oss lite vila. Med stor glädje i kroppen, men också många arbetstimmar och mycket spring, har vi behövt det. Vi jobbar båda halvtid i Visby med våra ordinarie arbeten, men övrig tid har vi tillbringat bara hemma med barnen. Efter en intensiv sommar har de fina små gjort sig väl förtjänta av ett andrum med närvarande, om än trötta, föräldrar.
 
 
 
 
Under vilan har dock den gyllene växtligheten på gården pockat på vår uppmärksamhet. Vi har i vissa lägen lugnt kunnat skörda och frysa in godsaker som rabarber, fikon, björnbär och hallon. I andra fall har vi fått raska på rejält för att rädda en på gränsen till övermogen skörd. Och vi må ha känt oss vilsna inför uppdraget att förvalta en gammal gård, men det är verkligen så, att naturen i mångt och mycket talar om för oss när det är dags för vad. Med öppna ögon och stöd i inspirerande självhushållningsböcker (tack Mandelmanns!), så känner vi oss alltmer tryggade i uppgiften..
 
 
I vår vision om Prima Gård utgör en ekologiskt hållbar livsstil en stor del. Vi vill ta vara på det som gården har att ge, främst till självhushållning, men vi vill också dela med oss av överflödet i form av egenproducerade ekologiska produkter. Precis som att vi vill öppna upp gården för besökare vill vi också låta er som kommer få smaka och ta del av gårdens egna. Veckorna som gått har vi därför kokat marmelader som förhoppningsvis ska räcka till både julmarknad och adventsöppet. Och vi har även samlat äpplen som imorgon ska börja pressas till must. Vi lockas oerhört starkt av tanken på att kunna erbjuda våra egna produkter. Men, som sagt. Familjen och det egna hushållet ska absolut gå först. Annars faller ju tanken med att självförsörja så långt det går..
 
 
Fler saker som händer på Prima just nu är att Martin kånkat hem en gammal stor (läs: väldigt stor) stenugn. En degblandare. En diskmaskin. Vi gavs ett gyllene tillfälle att förvärva dessa på second hand alldeles i närheten och var ju tvugna att ta chansen. Så, bageri på schemat inför nästa säsong alltså. Sedan längtar jag innerligt tillbaka till keramikverkstaden. Fler lampor och grytunderlägg ska tillverkas. Men även knoppbrädor och så ska Martin snart ställa sig vid svarven igen. Ljusstakar. För tänk. Tänk att ni som besökt oss har uppskattat vårt hantverk så pass att vi nu måste göra mer! Det är ju snudd på en overklig känsla.
 
Tallrikar och fat i keramik ska det bli också. Ja, och så marmelader, must och.......Ja...Ni förstår. Vi är verkligen inte bra på att bromsa varandra. Verkligen inte bra på att bromsa varandra. Men.... vi är å andra sidan hiskeligt bra på annat. Som att stimulera varandras kreativitet. Kanske lite för bra på just det, när jag tänker efter. Kanske rent av alldeles för bra... På just det.
 
 
 
Men, hur som helst. Vi älskar ju varandra. Och vi älskar ju Prima. Vårt nyvunna livsprojekt. Vår vackra gård som redan ger oss så mycket av det vi sökt och så gärna velat ha. Lugn. Ro. Fantastiska skördar. Oändliga möjligheter. Vi är omåttligt tacksamma de människor som längs tidens gång lagt grunden för allt det fantastiska som växer här. Och vi ska göra allt vi kan för att vårda det.

Och så hoppas vi att ni som kikar in här är sugna på att fortsätta följa oss vidare på den här resan..
 
Kram till er och alla ni som besökt oss i sommar. Ni har gjort oss så glada!
 
/Emma 

3 kommentarer:

  1. Ja TACK för att vi fick komma och se eran fina gård, man fick massor av energi tillbaka, kommer igen nästa sommar också/Carina.

    SvaraRadera
  2. Adventsöppet? Tre ligt men när och hur?
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!

      Vi har öppet söndagen den 7/12, 14/12 och 21/12 kl. 11-17. Välkommen!

      Radera

Vad roligt att du tittar in!

Tack snälla för Din hälsning!