tisdag 21 april 2015

Pergola och ekologisk odling

Helgen som gick fortsatte bygget med pergolan på gårdsplan. Martin har snickrat hejdlöst många timmar och snälle grannen Nisse kom dessutom och började gräva åt oss. Vi gräver främst för att lägga grus som golv i pergolan, men jag har visst en tendens att hitta nya grävområden hela tiden.. Det blir grus där utedasset ligger och fram mot den blivande hönsgården. Dessutom hittade jag en hörna till på gårdsplan där jag vill ha grus, så ja... Stackars Nisse får visst ännu mer att göra!

 
 
För att inte tala om den här mannen! När vi andra vaknar runt kl 07, då är han redan ute och bygger. Men han säger ju att han tycker det är roligt och vi andra ser till att springa ut med fikakorg lite titt som tätt. Som tur är har vi ett par himla fina hjälpredor som gillar att fixa fika till pappa!
 
 
Tanken med pergolan är dels att ge våra vinstockar något att klättra på. Dessutom ser det ut att bli en riktigt vacker fikaplats och inte minst blir det ett ställe för oss att bedriva våra ekologiska odlingar på.  Vi har en hage eller åker där vi skulle kunna odla en hel del, men efter att ha funderat en stund, så landar valet ändå på gårdsplan. Det är där vi är om dagarna på sommaren. Det är där vi har butiken och fiket och när vi får våra lugna stunder, så tänker vi att våra odlingar kommer att få vår uppmärksamhet. Vi tror att valet att odla just här, på gårdens stora hjärta, kommer att öka våra möjligheter att ta hand om de grödor vi driver upp. Dessutom blir det förhoppningsvis en himla härlig miljö för er som besöker oss, att få fika mitt i grönskan!
 
 
Pergolan blir som ett öppet orangeri med två väggar bestående av gamla munblåsta fönster. Nertill blir det odlingslådor och till tak armeringsnät.
 
 
 
Odlingslådorna har jag ägnat dagen åt att målat med äggoljetempera. Därefter har jag varvat grästorv (helt enkelt den vi grävt bort inne i pergolan), uppblött halm som legat ute i vinter, halm från hönshuset och jord. Tårta på tårta, varv på varv. Svettigt värre, men en underbar känsla att bädda för allt det fantastiska som komma skall..
 
Två härliga saker till från helgen som gått: Älskade lille Henning lärde sig cykla utan stödhjul! Oj, så lycklig! Inte minst är han mäkta stolt över att bara vara 3,5 år. Men frågan är om det hade gått utan hjälp från syrran. Hon har nästan lika outtröttlig som Henning själv sprungit bakom cykeln och tagit fart åt sin lillebror.
 
 
Dessutom lyckades vi äntligen få hålla i våra små kycklingar! De föddes för några veckor sedan, men hönsmamman har varit så arg, så arg..
 
 
 
Välkommen till Prima!
 
Och fortsatt trevlig vecka till er! Här kör vi på md projekten. Dagarna som kommer ska vi bygga, fortsätta att förbereda våra odlingar och inte minst blir det keramik för mig i hela tre dagar. Härligt!
 
Ta väl hand om er.
 
/Emma

1 kommentar:

  1. Så snyggt det blir och vilken originell idé med pergolan. Ska bli spännande att se slutresultatet. Letar efter bloggar som har inspirerande trädgårdar och detta var verkligen inspirerande.

    Ha en fin fortsatt dag

    SvaraRadera

Vad roligt att du tittar in!

Tack snälla för Din hälsning!